Home   -  Wie kan helpen? -  Agenda  -   Nieuws  -   Voorbeeldprojecten  -  Literatuur  -  Oproepen/Subsidies  -   Contact 

  

 

Agenda

 

Fietsen langs speelnatuur in Gent op 15-16 september 2012

 

Springzaad Vlaanderen organiseert voor het tweede keer een fietstocht langs verschillende vernieuwende en inspirerende speelnatuur-initiatieven in Gent. In oktober 2010 werd het oostelijk deel van de speelslinger rond Gent verkend. Dit jaar willen we ons focussen op het minder gekende, maar daarom zeker niet minder boeiende, noordwestelijke deel van de speelslinger. Het programma is meer dan goedgevuld. We bezoeken locaties waar speelnatuur telkens op een andere schaal en vanuit een ander perspectief belicht wordt: participatie, ontwerp, aanlegtechniek, ruimtelijke planning enz. Enthousiaste pleitbezorgers staan klaar om deskundige uitleg te geven. ‘s Middags en ‘s avonds nemen we echter uitgebreid de tijd om gezellig (na) te praten bij een lekkere, gezonde maaltijd.

 

Wanneer

Start: zaterdag 15 september om 10:00 u Einde: zondag16 september, 16:00 u. Vertrek en aankomst  aan het station Gent St-Pieters (in Max Mobiel, fietspunt Gent, Voskenslaan 27, 9000 Gent – op 1 minuut wandelen van de achteruitgang van het Sint-Pietersstation).

 

Doelpubliek

Iedereen die speelnatuur een warm hart toedraagt is welkom: professionelen en geïnteresseerde leken, ontwerpers en aannemers, leerkrachten, begeleiders van kinderopvang en jeugdverengingen, openbare besturen, jeugddiensten, mensen uit de natuur- en milieusector...

Om een boeiende kruisbestuiving tussen Nederlandse en Vlaamse speelnatuur-kennis mogelijk te maken, zijn er 15 plaatsen voorzien voor Nederlandse deelnemers en 15 voor Vlaamse deelnemers.

 

Niets leuker dan met zand, stenen, takken en blaadjes je eigen ridderburcht mét ophaalbrug bouwen.

 

Kostprijs: €100

- inbegrepen: overnachting met ontbijt in de jeugdherberg  (kamers van 2 tot 6 pers.), maaltijden (excl. drank) op zaterdagavond en zondagmiddag, toegang tot het STAM, infobundel en huurfiets

- niet inbegrepen: drank, picknick zaterdagmiddag (zelf mee te brengen)

 

Inschrijven tot 10 sept.

Schrijf dan zo snel mogelijk via deze link .

Om organisatorische redenen is de groep beperkt tot 30 personen. Vermeld in je e-mail uit welke sector je komt en of je graag een (mannen/vrouwen)fiets wil. Geef ook je adres en telefoon nummer op.

 

 

 

De eerste 30 inschrijvingen ontvangen per e-mail een bevestiging waarin ze uitgenodigd worden om €100 over te maken op het rekeningnummer van Springzaad Vlaanderen. Je bent pas definitief ingeschreven als we je overschrijving ontvangen hebben.

 

Programma zaterdag 15 september

 

STAM - Coupure

De eerste halte is het nieuwe stadsmuseum, STAM. Tot eind 2012 loopt de tentoonstelling ‘Licht op groen’, over het groenstructuurplan van Gent. Vervolgens volgen we de Coupure, een prachtige, met oude platanen afgezoomde vaart. In de vaart zijn er drijvende eilanden geplaatst. Ze bieden schuil- en nestgelegendheid aan dieren die op en rond het water leven. Gezien het succes van die eilanden, wordt de komende jaren op heel wat Gentse binnenwateren gelijkaardige vergroeningsprojecten voorzien. De bermen worden begraasd door de schapen van de stadsherder.

 

De Groene Vallei

Het Groene Valleipark is een geslaagde combinatie van een ouder, in Engelse landschapsstijl ingericht park (kronkelende paden, bomen op heuveltjes), de ‘Nieuwewandeling’, en een ‘stadsjungle’. Dankzij de aanhoudende inspanning van de buurt (Actiegroep Groene Vallei Groen) is het behouden.

Naast de ‘Nieuwewandeling’ stond in de 19e eeuw een textielfabriek. Na de sloop hiervan in 1960 werden 3 appartementenblokken gebouwd. De rest van het gebied bleef braak liggen. Het woeste landje werd door de buurtbewoners gretig gebruikt om te ravotten en te wandelen. Jaarlijks werd er ook een buurtfeest gehouden. Toen er in 2000 bouwplannen waren voor nieuwe appartementen was er hevig verzet van de buurt. Uiteindelijk besloot de stad om er een park van te maken. De bestaande spontane vegetatie werd zoveel mogelijk behouden. Wel werden er paden en speel- en verblijfsplekken aangelegd. Door de buurtbewoners werd met snoeiafval een reusachtige hondenmand gevlochten, de originele afsluiting voor de hondenlosloopweide.

 

Pierkespark

De Rode Loper voert fietsers en voetgangers over een kunstige brug van Het Groene Valleipark naar het kloppend hart van de Brugse Poort, het Pierkespark. Het park werd in 2010 gerealiseerd in het kader van het project ‘Zuurstof voor de Brugse Poort’, dat groen en ademruimte moest geven aan de dichtbebouwde 19e eeuwe gordel. Het is omringd door ‘Bij de Vieze Gasten’, een huiselijk koffiehuis met culturele werking, een Marokkaans restaurantje en de kringloopwinkel. Dankzij enkele eetbare planten en kruiden (vijgen, noten, kiwi, braambes, bosaardbei, salie, rozemarijn, lievevrouwebedstro, absintalsem) is het een zuidelijk geïnspireerd park. In het park zijn paden en banken te vinden die door bewoners en scholen met mozaïek versierd werden. Er is een podium voor buurtactiviteiten, een leuke moeraswaterbak en een insectenhotel. Een fijne plek om buren te ontmoeten en bij een gezellige kop koffie bij te kletsen terwijl de kinderen rondspelen!

 

Malpertuus

De Rode Loper gaat verder via het Acaciapark naar de groenzone Malpertuus (2,6 ha). Het is een wijkpark voor de buurtbewoners en een overgangsgebied naar het Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen. Hier is aandacht voor zowel recreatie als natuur. Het hemelwater van de hele wijk wordt via moerasbakken en speelse watergoten naar een wadi’s afgevoerd. Een overloop van de wadi’s voedt de centraal gelegen vijver. Kinderen kunnen er naar hartenlust ravotten op speelheuvels, kliederen in de grachten en geheime kampen bouwen aan de rand van het natuurgebied.

 

Boerse Poort

Aan de rand van het Natuurreservaat bevindt zich de Boerse Poort, een stadstuinierproject gericht op bewoners van de Brugse Poort, omdat deze dicht bevolkte wijk amper over groene open ruimte beschikt. Het project wordt getrokken door de vzw Boerse Poort die de komende dertig jaar een stuk grond in beheer gekregen heeft van de stad Gent. Het stadstuinierproject reikt verder dan de klassieke moestuintjes: de ‘tuinkamers’ worden niet door individuele tuiniers, maar door groepen in gebruik genomen zoals de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, een sociale werkplaats De Sleutel, vzw Jong en bewoners uit de Brugse Poort (naar Frontaal – Gents Milieu Front).

 

Kampenbouwplek Westeringsspoor

In het kader van de haalbaarheidsstudie Avontuurlijk Spelen en Speels Bouwen (zie hoger) werd het Westerringspoor als speelnatuurslinger op stadsniveau voorgesteld. Langsheen deze groenstructuur kunnen natuurspeelplekken uitgebouwd worden. Één van de pilootprojecten is een kampenbouwplaats. In de loop van de volgende legislatuur zal een totaalplan uitgewerkt worden voor deze groenas.

 

Programma zondag 16 september

 

De Site

Door de afbraak van enkele fabrieksgebouwen kwam in 2006 een groot terrein vrij midden in de dichtbebouwde wijk Rabot-Blaisantvest. Op termijn komt er een duurzame woonwijk met onder andere woningen, handel en openbaar groen. Omdat de aanleg van dit alles nog jaren op zich laat wachten, wordt de betonnen fabrieksvloer tijdelijk ingevuld met allerlei boeiende intiatieven: 160 gezinnen hebben er een volkstuintje, een Turkse vrouwengroep beheert de buurtbarbecue en er is veel ruimte voor kunstige intiatieven en vrij spel…

 

De Nieuwe Voorhaven

De oude katoenloodsen aan het Voorhavendok zijn beschermd en krijgen beetje bij beetje een nieuwe bestemming. Het openbaar domein rond de loodsen werd met veel oog voor de historische context en de havencontext ontworpen en bevat zowel expliciete als impliciete spelprikkels.

  

De wondertuin

De tuin van leerThuis De Wonderfluit wordt stap voor stap door de kinderen, de ouders, leerkrachten en directie van de school omgevormd tot een prachtig stukje speelnatuur. De verharde koer met veel te groot afdak, wordt een gevarieerd, heuvelig, avontuurlijk terrein met een zand- en grindspeelzone, een bloemrijke kalkheuvel, wilgenhutten, struikenhuisjes, boomstammenmikado’s...Een mooi participatief en bijzonder creatief traject is volop aan de gang. .

 

De Prettige wildernis

De Prettige Wildernis is een natuurrijk park dat in nauw overleg met de bewoners werd ontworpen met bijzondere aandacht voor de geschiedenis van de plek, de natuurwaarde en de belevings- en gebruikswaarde. Kinderen kunnen hier naar hartenlust verdwalen in de oude ligusterlovergangen, vol verwondering genieten van de bloemenweiden, waterbeestjes observeren, vervaarlijke toeren uithalen op de boomstammenmikado’s, hoog boven op de speelheuvels…

 

Voorbij: 16 -17 juni: Springzaad.Be tweedaagse 2012 te Leuven

    Over de voorbije Springzaadactiviteit: Winterse Workshops Wilgenbouw 2011 :

       Praktische workshops waar we samen tunnels en hutten bouwen met wilgentenen. Vanuit een plan dat door de gastlocatie is   
       bedacht, gaan we aan de   
       slag om levende speelobjecten te maken. Je leert verschillende technieken en ‘de knepen van het vak’.              

Realisaties van de workshop in Mechelen 12/4:     

 

                     

 

Realisaties van de workshop in Wilsele 19/4:

 

Meer foto's

 

Literatuur: Wilgenhut bouwen Pdf (Regionaal landschap Houtland -Dieter Willems n.a.v. workshops wilgenbouw Springzaad 2011)

                       

  *agenda springzaad.nl

Op de hoogte blijven?

e-nieuwsbrief -> Contact 

 Activiteit voor onze agenda? webjongen@springzaad.be