Goed opdrachtgeverschap

Als je voldoende budget hebt, is het al gauw een aanrader om professionele hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud. Op de pagina ‘Wie kan helpen’ lees je daar meer over. Waar in het verleden alleen echte pioniersbedrijven ‘iets’ deden met natuurlijke speelplaatsen, zijn er tegenwoordig behoorlijk wat bedrijven en organisaties die je kunt inschakelen. Hoe kies je nu een opdrachtnemer die bij je past?

Weet wat je wilt!

Een goede opdrachtgever is vooral een opdrachtgever die weet wat hij of zij wil. Het begrip ‘natuurlijke speelplaats’ betekent voor iedereen weer wat anders. Wat vind je belangrijk? Bijvoorbeeld: wil je dat de aannemer ervaring heeft met het werken met kinderen? Wil je een bedrijf uit de regio of maakt dat je niet uit? Is ecologisch werken een item voor je en/of of wil je een creatief, kunstzinnig ontworpen speelplaats? Ook als je bijvoorbeeld weinig tijd of budget hebt voor het onderhoud, is het goed om daar al bij het ontwerp rekening mee te houden. Op basis daarvan kun je één of een aantal bedrijven selecteren.
Als je voor jezelf vastlegt en benoemt wat je voor ogen hebt, wordt het voor een opdrachtnemer ook een stuk duidelijker. Het kan ook helpen om foto’s van voorbeelden en sferen te verzamelen.

Voorbeelden bezoeken

Iedere speelplaats heeft een bepaalde sfeer. Hoe meer voorbeelden je gezien hebt, in ‘real life’ of op film of foto’s, hoe beter je voor jezelf kunt bepalen wat je wilt. Iedere ontwerper heeft z’n eigen stijl, de één houdt van opgeruimd en design, de ander juist van organisch en vloeiende overgangen. Als het mogelijk is, bekijk dan ook voorbeelden van de ontwerper of aannemer die je op het oog hebt.

Combinatie van kennis nodig: groen én kinderen!

Op basis van je eigen wensen, en de voorbeelden die je hebt gezien, kun je een aantal bedrijven vragen een offerte te schrijven. Wees kritisch; juist bij het ontwerpen en aanleggen van natuurlijke speelplaatsen heb je baat bij een bedrijf (of bedrijven) met kennis en ervaring op vlak van ‘groen’ (bijv. beplanting) én van kinderen en hun speelgedrag.