Op zondag 13 september trokken we met een 15-tal enthousiaste Springzaders door Brussel op ontdekkingstocht langs boeiende plekken met eetbaar groen. De gids van Bruksel Binnenstebuiten liet ons kennismaken met onverwacht leuke, groene, speelse hoeken waar de natuur wat lekkers produceert, her en der verstopt in onze hoofdstad.

Aan het MARAIS DE WIELS in Vorst vinden we een collectieve moestuin van buurtbewoners, en een onverwachte vijver en moeraszone met zowaar een hele schare watervogels. Een snipper wilde natuur midden in de stad, die de buurt zo nauw aan het hart ligt dat het Brussels gewest het terrein nu wil aankopen en vrijwaren van verdere bebouwing. Een heel andere ervaring was de JARDIN ESSENTIEL op de grens van de dichtbevolkte buurten van Vorst en St-Gillis en de meer gegoede hoger gelegen wijken. Deze kruidentuin vormt een letterlijke en symbolische verbinding tussen het Park van Vorst en het Dudenpark, en een prachtige zichtas. De tuin werd jaren geleden tijdelijk aangelegd voor de park biënnale maar viel zo in de smaak in de omliggende wijken dat de buurtbewoners zich hebben georganiseerd om deze kruidenpluktuin te behouden en mee te werken aan het onderhoud ervan. Check de actieve facebookpagina!
In de tuinwijk CITE FOREST VERT ontdekten we een echt ‘dorpje’ in de stad. Deze bijzondere wijk barst van de sociale cohesie en buurtinitiatieven. Kinderen doorkruisen in alle veiligheid zelfstandig de wijk via de vele kleine autovrije doorsteekjes. Er is een collectieve moestuin en een heuse boomgaard met oude fruitrassen zoals de grote ouderwetse appel ‘President van Dievoet’…  
Langs een hoge muur fietsten we plots een poortje in en ontdekten de verrassend dynamische buurtplek BYRRRH en Studio City Gate. Dit restterrein op het ‘Klein eiland’ in Anderlecht krioelt van het leven en is de tijdelijke thuis voor heel diverse activiteiten: naast een moestuin (in bakken wegens vervuilde ondergrond), een houtbakoven en leuke bar, ook een skate-terreintje, basket en repetitieruimten voor muziek.
Indrukwekkend vonden wij de schitterende groentenakkers BelAkker van BEL MUNDO. Hier worden op een langgerekt terrein binnen de stad op commerciële schaal groenten en kruiden gekweekt, voor het plaatselijke restaurant en plaatselijke horeca met het Good Food Label. Levering van de korte keten groenten gebeurt hier met de ‘radkutsche’… Heel verrassend zo’n echte uienakker en tomatenserres te vinden achter een poort in een rijhuis!
We eindigden onze fietstoer aan Parckfarm in het park Tour & Taxis, waar we tussen het Farmhouse, de pas geplante boomgaard, de volkstuintjes en de broodbakoven genoten van onze picknick en een fris Zenne-biertje. En van de mooie verhalen van gedreven Parckfarm-vrijwilliger ??. Een schitterend project!   
 

Heb je ook zin om eens op verkenning te gaan in Brussel en de onverwachte ‘binnenkant’ van de stad te ontdekken? Check www.brukselbinnenstebuiten.be.   

Dankjewel aan iedereen die erbij was!